Braziliaanse avond bij de Amsterdam Academische Club, november 2017

Lezing :  Clarice Lispector, gezien als de  belangrijkste moderne Braziliaanse auteur –  door Bejamin Moser

Benjamin Moser:  werd geboren in Houston in 1976. Hij is de auteur van Clarice Lispector: een biografie, die in veel landen vertaald werd en over de hele wereld voor een herontdekking van haar werk heeft gezorgd, ook in verband met zijn werk als directeur van het vertaalprogramma van haar werk in het Engels. Voor dit werk kreeg hij de Staatsprijs voor Culturel
e Diplomatie van de Ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië. Hij is columnist van de New York Times Book Review en de geautoriseerde biograaf van Susan Sontag. Dat boek zal in 2018 in de VS, Nederland, en veel andere landen verschijnen.

 

Clarice Lispector wordt heden ten dage gezien als de belangrijkste moderne Braziliaanse auteur. Maar dat klinkt een beetje suffig — een beetje als huiswerk voor je eindexamen — en Clarice Lispector is alles behalve dat. Voor haar bewonderaars is Clarice — ze wordt altijd zo genoemd — meer dan een schrijfster. Zij is, zoals er recentelijk in “El País” stond, “een van de meest onaantastbare religies van Brazilië.” Wie was deze ongewone vrouw, en waarom inspireert zij zulke passies, veertig jaar na haar dood? En waarom heb ik, over de hele wereld en nu dus ook in Nederland, inmiddels anderhalf decennia aan haar leven en werk toegewijd?